Var inte rädd att misslyckas, testa dina mest galna idéer 2Vi har pratat med Bartolomeus som tog examen 2018 ifrån kandidatprogrammet i Design på NABA. Han driver idag sin egen designbyrå och är ett bra exempel på vilka möjligheter som finns. Vi fick veta om hans bästa tips inför studierna, varför han valde NABA och hur enkelt det är att träffa vänner.

Varför valde du NABA?

Min mamma är ifrån Milano. Efter gymnasiet kom jag in på designspåret och kände att det var det jag ville plugga. Det fanns inte så mycket designskolor som lockade i Sverige så jag reste ner till Milano för att besöka de skolor som fanns. Jag besökte NABA och fick ett jättebra intryck! Jag fick se campus och hörde om studierna och hur mycket jag fick göra. Jag blev helt sålt direkt. Helt klart jag ska studera här, och det gjorde jag.

Bartolomeus studerade NABAs kandidatutbildning (Bachelor of Arts) på NABAs campus i Milano. Han beskriver Milano som en stad där design hela tiden är närvarande i vardagen med inspiration runt om i staden. Han berättar hur han såg mycket mer möjlighet i Italien så att börja studera här var ett lätt val.

Hur var det att studera på NABA?

Plugget var grymt, jag lärde mig enormt mycket. Jag är väldigt nöjd med skolan.

Men jag var nog inte helt beredd. Examensjobbet som man gör sista året är stort och rejält. Något man får kämpa, men som man lär sig mycket genom.

Att studera i Italien är annorlunda jämfört med Sverige. Det gäller att våga och ta för sig.

Under universitetstiden knyter man band med sina klasskamrater med även med företag genom olika evenemang, utställningar. Då kommer man i kontakt med branschen vilket ger mycket möjligheter!

Efter sina tre år på NABA åkte han hem till Sverige och började som praktikant hos ett designföretag som fokuserade mot inredningsdesign. Det gick bra och efter 6 månader drog han igång sitt eget företag, https://www.bartolomeus.com/

Jobbar med inredningsdesign mot restaurang- och hotellbranschen. Jobbar just nu med ett drömprojekt! Ett hotell i centrala Stockholm där han har helt fria tyglar. Han beskriver hur hans konstnärssjäl är mycket glad för detta. Han fick direktivet ”du får göra vad du vill bara det blir bra”.

Hur är det att jobba med design?

Det är en utmanande men kul bransch. Mycket förändringar och anpassning som behövs.

Det är nästan lite absurt att se ens skisser bli verklighet. Att kunna gå in i en restaurang och se något som jag har suttit och ritat.

Nu har jag hört att designföretag i Italien letar efter folk. De är nästan lite arbetskraftsbrist.

Vad har du för råd till de som ska börja studera på NABA?

Jag var väldigt fokuserad på att plugga, så som man gör när man studerar en mer teoretisk utbildning. Men lärde mig snabbt att det inte handlade om det. Det är mycket mer om det kreativa sättet och att skapa idéer. Jag behöver inte kunna teorin genom att läsa i en bok. Under mer att jag lär mig under processens gång. Man försöker och misslyckas.

Att inte vara rädd för att misslyckas, utan snarare att testa galnare idéer än man vågar tro på. Det uppskattas av lärarna. De mest uppskattade eleverna var de som hade vågat tänja på reglerna på vad design är. Det ska man ta mig sig ifrån start – våga testa sina egna och andra gränser inom design. Det är högt i tak på skolan.

Hur är det sociala livet?

Det finns ett fadderprogrammet – som kan vara som en boost in i sociala livet. Jag gick med i det mitt första år på skolan och var även fadder mitt tredje år. Det var superkul!

Att hitta vänner det är det absolut enklaste! Det finns inget lättare än att få kompisar och vänner. Alla är konstnärssjälar och utåtriktade. Det händer alltid något – middagar eller fester. Vänner är det lättaste.