Spelet är igång: Ella Rathsmans väg mot en karriär inom spelutveckling 2Ända sedan hon var liten har Ella Rathsman vetat att hon ville göra karriär inom konst. Svenskan, som fyller 20 år i sommar, befäste sin kärlek till bild och form under gymnasietiden i Linköping, där hon studerade 3D och animation vid MTU.

– Analog konst kändes inte som ett alternativ eftersom karriärmöjligheterna är ganska snäva, säger hon. När jag upptäckte digital konst blev jag såld. Det finns många alternativ och jag får arbeta med något som jag brinner för.

När det var dags att välja en högre utbildning började Ella undersöka program inom 3D. Hon hittade flera lovande skolor i Sverige, men det var NABA (Nuova Accademia di Belle Arti) i Milano som stack ut mest.

Den breda läroplanen för NABA:s Creative Technologies BA-program, som omfattar banbrytande tekniker som VFX-utveckling i realtid, karaktärsdesign och animation samt motion capture-system, i kombination med möjligheten att provstudera det första året av det treåriga programmet, övertygade henne till slut.

– Det kändes som en fantastisk möjlighet att studera utomlands under ett år. Jag hade en känsla av att en internationell skola kunde erbjuda fler möjligheter för mig efteråt, minns Ella.

Förbereder sig för en karriär inom speldesign

Ellas karriärmål är tydligt: hon vill bli speldesigner och skapa karaktärer, tillgångar och miljöer för spel. NABA:s snabba och omfattande läroplan hjälper henne att utveckla de färdigheter hon behöver för att förverkliga sin dröm.

– Inlärningsmetoden är ganska snabb eftersom det finns mycket att lära sig under den tid man är här. Man får en väldigt bred bas med alla olika kurser, säger Ella. Hon uppskattar balansen mellan teoretiska och praktiska kurser, som ger en solid grund innan man går vidare till mer praktiska tillämpningar.

Hon berömmer sina lärare, som är erfarna branschfolk, för deras gedigna erfarenhet. Hon tillägger att deras olika undervisningsstilar kan vara både en fördel och en nackdel beroende på vilken typ av elev man är.

– De har lite olika sätt att undervisa. Vissa är mer pedagogiska medan andra undervisar som om vi redan arbetar i branschen.

En blandning av kultur och kreativitet

Att bo i designhuvudstaden Milano har varit en omvälvande upplevelse för Ella. Hon delar studio med en klasskamrat och har haft nöjet att fördjupa sig i stadens livliga kultur. Den livliga metropolen är full av möjligheter att utforska och socialisera, vilket ger internationella studenter en rik bakgrund för sina studier.

– Milano är en stor stad med många saker att göra. Jag har fått många nya vänner. Allt beror på hur social man är. Men eftersom alla i klassen har samma intressen finns det alltid ett gemensamt ämne.

Ella anser att NABA inom universitetets väggar förkroppsligar Milanos konstnärliga atmosfär.

– Skolan blir ett kreativt utrymme eftersom det finns så många kreativa studenter. Det fungerar också med lite väggkonst i korridorerna; de små detaljerna gör stor skillnad!

Stöd och möjligheter

När Ella nu närmar sig slutet av sina studier i Milano inser hon vikten av det stöd och de resurser som NABA erbjuder för att starta en karriär. Hon konstaterar att många av tjänsterna är inriktade på andra- och tredjeårsstudenter, men skolan uppmuntrar alla studenter att söka praktikplatser och erbjuder hjälp när det behövs.

– Dessa tjänster är mycket viktiga eftersom kontakter är gynnsamma inom detta arbetsområde. Jag tror att det är av stor vikt att komma ut och bygga upp sin karriär.

För dem som överväger att börja på NABA har Ella bara entusiastiska uppmuntrande ord att ge.

– Om du brinner för konst kommer du att ha nytta av den här utbildningen. Var inte rädd för att du inte är tillräckligt bra, du är här för att lära dig och utvecklas.