Hur skulle det kännas att befinna sig på en plats som existerar bortom tid och rum? Hur kan de fysiska och digitala världarna smälta samman för att skapa ett konstverk som blandar teknik och material?

Istituto Marangoni Milano besvarar dessa frågor genom sin modevisning, ESTRANGEMENT, som utforskar begreppet individuell isolering i dagens samhälle och användningen av digitala verktyg för att främja interaktion och kontakt.

Marangoni fashion show - svensk student bland topp-tio 2

David Saxborn

Showen är centrerad kring artificiell intelligens (AI) och metaverse, och erbjuder en uppslukande, eterisk upplevelse i skärningspunkten mellan konst, mode och teknik och belyser den ständigt ökande kopplingen mellan människor och digitala varelser.

Modevisningen hölls den 19 september 2023 på mässcentret Frigoriferi Milanesi i Milano, en plats som har lanserat många lovande unga talanger i modevärlden.

Platsen fungerade som en perfekt vit duk för att presentera de 60 looksen under visningen. Catwalken förvandlades till en ”soundwalk” när modellerna steg för steg följdes av projektioner och ljud som skapats av ljuddesignern Chiara Luzzana. Hon är internationellt känd för sin expertis inom området och använde AI under ett liveframträdande för att förbättra upplevelsen och skapa en uppslukande, futuristisk atmosfär.

Modevisningen visade kollektioner som var resultatet av modedesignstudenternas forskning och experimenterande vid Istituto Marangoni Milano. Kollektionerna valdes ut av en jury bestående av experter från olika modeområden, bland annat förlagsverksamhet, kreativa avdelningar på företag, art direction och inköp.

Under presentationerna utvärderade juryn de unga designernas kreativa och personliga kollektioner, som var och en bestod av sex outfits. Detta betydelsefulla tillfälle gjorde det möjligt för de unga talangerna att få kontakt med viktiga personer inom modesystemet som fördjupade sig i berättelsen om varje kollektion. De granskade allt från valet av tyger till tekniska detaljer och inspirationen bakom varje outfit. En av de tio utvalda var David ifrån Göteborg. Stort grattis till honom!