Londonskolan som öppnar dörrarna till den globala modeindustrin 2Josefin Werndéns passion för modebranschen väcktes först under en praktikperiod på det Stockholmsbaserade modehuset Toteme. Bara 20 år gammal tog svenskan tillfället i akt att fördjupa sig i det välkända varumärkets mångsidiga affärsverksamhet.

– Jag älskade att hoppa mellan olika avdelningar och få en fullständig bild av hela företaget. Jag lärde mig så mycket och fick veta vad jag gillade och inte gillade, minns Josefin.

Det var denna praktiska erfarenhet som fick henne att vilja satsa på en karriär inom mode. Med ambitionen att bli stylist började hon undersöka olika skolor i London och New York, ivrig att få studera i en engelsktalande miljö.

Josefins efterforskningar ledde henne till Istituto Marangoni, en privat italiensk mode- och designskola med campus i Milano, Florens, Paris, London, Shanghai, Mumbai och Miami. Efter att ha vägt fördelarna med att studera i London, och baserat på muntliga rekommendationer, tog hon steget och ansökte till BA i Fashion Styling & Creative Direction på Istituto Marangoni London.

En väl avrundad läroplan

Londonskolan som öppnar dörrarna till den globala modeindustrin 3

Nu har Josefin gått sex månader på programmet och njuter av läroplanens dynamiska blandning av teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. Från att utforska modehistorien till att fördjupa sig i fotografering, sociala medier och stylingens finesser, anser hon att detta holistiska synsätt är nödvändigt för att lyckas i den mångfacetterade modebranschen.

– Det är en blandning av allt, vilket jag verkligen älskar. Man får lära sig alla de olika delarna och hur viktigt det är att ha kunskap om alla de olika avdelningarna och hur de hänger ihop, eftersom ingenting kan fungera självständigt. Du kan inte ha en fotoshoot utan en stylist eller en fotograf, till exempel. Allt går hand i hand, och det är så viktigt att man kan arbeta tillsammans.

Det som ytterligare utmärker Istituto Marangoni är dess engagemang för att hålla sig i framkant när det gäller branschtrender och tekniska framsteg.

Josefin och hennes klasskamrater utforskade nyligen AI-teknikens omvälvande effekt på olika sektorer inom modevärlden.

– Vi reagerar alltid på de senaste trenderna och händelserna, säger hon. Tidigare den här terminen producerade vi en tidning och jag skrev om hur AI håller på att ta över modellindustrin, och vilka effekter det får.

Uppdraget introducerade Josefin till en ny väg av kreativitet, vilket ledde till en förändring i hennes karriärsambitioner mot roller inom art direction eller redaktionellt arbete.

London: en lekplats för modestudenter

Londonskolan som öppnar dörrarna till den globala modeindustrin 4Att bo i London, en global huvudstad för kreativitet, berikar studentupplevelsen vid Istituto Marangoni ytterligare. Skolan uppmuntrar aktivt studenterna att dra nytta av det överflöd av möjligheter som finns precis utanför deras dörr.

– Vi hade en uppgift under den första terminen som gick ut på att gå ut i olika stadsdelar och jämföra öst och väst. Man får så många trevliga kontakter som har sina egna varumärken, och alla är så öppna för att knyta kontakter, säger Josefin.

Skolans engagemang för att utveckla talanger sträcker sig bortom klassrummet. Genom plattformar som Blackboard får studenterna tillgång till en mängd resurser och nätverksevenemang, vilket banar väg från utbildning till en ljus framtid inom mode.

– Skolan hjälper oss verkligen att få praktikplatser under sommaren, förklarar Josefin och tillägger att välkända modemärken regelbundet besöker campus för att leta efter nya talanger.

För blivande studenter som funderar på en karriär inom mode har Josefin bara uppmuntrande ord att komma med.

– Var inte rädd. Ta dig ut dit. Istituto Marangoni är inte bara vilken skola som helst; du får en hel livsstil. Vänner, evenemang, allt utanför klassrummet. De ger dig verkligen förutsättningar för en bra karriär inom modebranschen.