Växtbaserat material – made in Italy

Hållbarhet i fokus på Domus Academy 2Domus Academys student Selen Tavtin, som studerar en master i Fashion Management, har utvecklat ett växtbaserat material för att skapa alternativ till läderindustrin. Selen arbetar i samarbete med teamet på Centro Tessile Serico Sostenibile, de italienska laboratorierna för utveckling och testning av tyg som är baserade i Como, Italien.

Syftet med projektet är att säkerställa ett starkt bio-alternativt material för industrin och skapa det första provet som tillverkats i Italien. De kommer att börja genomföra de första testerna för att utveckla materialet på ett bättre sätt och samtidigt prioritera hållbarhet utan att det blir greenwashing: ”Processen förhindrar vatten- och energiförbrukning samtidigt som man använder jäst som tyg, och därför kan man säga att projektet är helt återvinningsbart och hållbart”.

Cocopod på design week i Nederländerna

Hållbarhet i fokus på Domus Academy 3

Vi är stolta över att se ett projekt av Domus Academys student Varun Embarn Sainath är ett de bästa cirkulära designidéerna på utställningen ”No Space for Waste” under Dutch Design Week 2022.

Utställningen, som arrangeras av Isola Design District, samlar funktionella designprojekt som föds ur kasserade produkter, med målet att minimera miljöpåverkan.

Cocopod, som designats av Varun som studerar en mastersutbildning i Product Design, uppmuntrar till trädgårdsodling i hemmet genom att göra det lättare att odla grönsaksavfall. Kokostorv pressas till Cocopods för att de ska kunna gro. Därefter kan cocopod enkelt planteras om för att odla grönsakerna igen. Kokostorv som är rik på kokos från krukan kan tryckformas igen, vilket skapar en cirkulär ekonomi för tillväxtmediet.