Bygga upp infrastrukturer och ge tillbaka till medborgarna: den tolfte upplagan av NABA Design Marathon tar upp en av städernas viktigaste frågor, nämligen ombyggnaden av offentliga platser. Mellan den 6 och 8 maj antog studenterna NABAs och Gruppo CAP:s utmaning. De har arbetat med olika stadsdesignprojekt för uppbyggnad och förnyelse av området Largo Tazio Nuvolari i södra Milano.
Fokus på stadsförnyelse och vinnande projekt
Tio grupper av studenter har utformat genomförbara koncept för stadsförnyelse. Deras projekt syftar till att förbättra en övergång mellan Milanos centrum och södra förorter. Med hjälp av deras mentorer Gregorio Poggetti och Maurizio Scalzi (båda NABA-lärare) omtolkade de skyltarna och den visuella kommunikationen, de offentliga möblerna samt tjänsterna och funktionerna på torget. Syftet: att förvandla Largo Tazio Nuvolari från en ödslig ”icke-plats” till en meningsfull plats för området och människorna. Detta NABA-designmaraton är således en del av en process för att öppna upp för medborgarna och involvera det område som Gruppo CAP valde för sitt nya huvudkontor.
Det bästa projektet var ”Largo” av teamet ZEROLAMPO STUDIO, som består av studenterna Vittoria Annoè, Bianca Atzori, Lorenzo Costantini, Sophia Di Nicola och Ottavia Ferraris från kandidatutbildningen i Design och mastersutbildningen i visuell design och integrerad marknadskommunikation. ”Largo” satsar på konst som ett medel för stadsförnyelse. Ambitionen är att omvandla området till ett oberoende kulturcentrum: en organisation som aktiverar medborgarna och fångar intresset hos konstnärer och designers från hela världen.
Två andra projekt värda ett omnämnande: ”Vuoto a rendere” av A Parte-teamet Arianna Cannone, Anna Bonomi, Anna Andres Serpi, Andrea Labanca, Erika Montanaro (studenter på kandidatprogrammen i design och i grafisk design och kommunikation); ”Il faro di Romolo” av Prossima Fermata-teamet Aldo Mucciarone, Allegra Scavone, Camilla Pagnin, Martina Petiti, Miriam Rossi (studenter på kandidatprogrammen i design och på mastersprogrammet i social design).
Det första projektet syftar till att involvera medborgare och sociala sammanslutningar genom ”tomma” element som kan fyllas med sociala initiativ. Det är ett anpassningsbart ”baspaket” som när det används skapar sammanhållning till andra och området. Andra projektet ”Il faro di Romolo” bygger på en rad element. Här blir torget en mötesplats för evenemang och tjänster som förändras beroende på tid på dygnet. Projektets kärna är ”fyren” som kännetecknar området och som tack vare sitt belysningssystem blir en säkerhetsfunktion på natten.
NABAs design maraton är ett återkommande koncept där företag presenterar ett projekt, ett problem eller en utmaning. Man har i grupper då 48 timmar på sig att ta fram ett koncept.