NABA Cinema Awards i Milano: unga filmskapare ifrån hela världen 2

Det är dags att hylla vinnarna i denna allra första upplagan av NABA Cinema Awards! Det är också dags att kolla på utvecklingen av kandidatutbildningen i Film och Animation. Kortfilmsfestivalen har varit en testplats för unga filmskapare, och här är deras resultat.

Priserna som delades ut var: Bästa kortfilm, Juryns specialpris, Bästa regi och Bästa manus

Realistisk och full av känslor, ”Miasma” av Tian Tian vann bästa kortfilm under NABA Cinema Awards, och den fick möjlighet att distribueras av Premiere Film. En pojke från den kinesiska landsbygden förändrar sitt liv när han börjar gå på en prestigefylld skola i Chongqing. Nya omgivningar, släktingars kyla, konfliktfyllda relationer med klasskamrater: alla dessa faktorer kastar huvudpersonen in i en spiral av förvirring och ensamhet som resulterar i ett fruktansvärt brott.

I kategorin Bästa kortfilm NABA Rom campus var vinnaren däremot ”Il muto” av Michele Polisano, som fick ett gratis Feltrinelli-presentkort. Här tävlar ett gäng med en mystisk och skjutglad motståndare i en kamp till sista kulan.

Självbeskådande och apokalyptisk är ”El lugar por donde el sole sale” av Pablo Garcia Contreras, som vann bästa manus, bästa regi och en kupong att spendera hos samarbetspartnern Moovie. Världen som vi alla känner till är över, och de tre huvudpersonerna (Val, Oli och Lu) vandrar längs den mexikanska kusten och försöker överleva den nya verkligheten. Det förflutna kommer dock ständigt tillbaka för att hemsöka dem.

Arianna Casatis ”La danza degli acari” fick juryns specialpris och vann Feltrinellis presentkort. Kortfilmen berättar om rutiner, problem och svagheter hos en äldre prostituerad och hennes kunder.

Animerade filmer, ljud, bild och redigering: övriga prisbelönta skapare

Animationsfilmer fick ta fina den plats de förtjänar. Chiara Sevesos ”Dóma” och Andrea Rebecca Marchinis ”Seraph” vann priset för bästa extra korta animationsfilm och fick en gratis årslicens för programvaran Harmony Premium, tack vare Toon Boom Animation. Samt en Wacom One-display från Wacom. De visar upp insidan av en sekt, sedd genom ögonen på två sömmerskor i en liten by på Sardinien (Tizia och Aurora) och Luc, som kämpar för att ta sig fram i en ensam värld, och hans existentiella problem.

Luigi Chiapolinos ”La casa della solitudine” triumferade i kategorin bästa filmfotografi och visar hur en tragisk händelse kan påverka de mest intima relationerna. Arkitekten Marion är upprörd över en död ledare på ett bygge och komplicerar till förhållandet med sin son. Priset Bästa ljud gick till ”Red Means Go” av Emmanuel Blay. Filmen visar en vanlig dag i livet för en familj som bor i Ghana och lever i fattigdom med funktionshinder. Slutligen vann Emanuele Cantò priset för bästa klippning med ”L’acqua che non piove” – en kortfilm som utspelar sig mellan Tallinn och Pescara och som fokuserar på den relation som tre bröder har till sommarhuset där de växte upp.

Film, NABA och kandidatutbildningen i film och animation

Som det nämndes i inledningen visar NABA Cinema Awards akademins intresse för video och film. Kursen skapades för att fokusera på de tekniker och verktyg som behövs för att arbeta inom det ständigt föränderliga området för audiovisuella skapelser, i synnerhet inom filmbranschen. Syftet är att förbereda konstnärer och yrkesverksamma som är specialiserade på audiovisuell produktion för biograf och digitala kanaler. De färdigheter som skapas kommer att vara relevanta för live-action- och animationsproduktioner, traditionell och experimentell design samt interaktiva och transmediala projekt.