En kreativ utmaning för studenter från Istituto Marangonis master i mode och lyxvarumärkes-management
Masterprogrammet i mode och lyxvarumärkes-management kommer att samarbeta i ett prestigefyllt affärsprojekt med det ikoniska Maison Cartier. Partnerskapet kommer att fokusera på utvecklingen och expansionen av Cartier på den italienska marknaden ur både kommersiella och kommunikativa perspektiv.
Masterstudenterna kommer att få i uppgift att föreslå idéer för att förbättra varumärkets synlighet både online och offline och för att locka nya kunder, särskilt yngre generationer. Denna spännande utmaning kommer att göra det möjligt för dem att engagera sig i ett av världens mest ikoniska lyxvarumärken.
För att lansera partnerskapet träffade Rodolphe Ratzel, ansvarig för Cartier i sydöstra Europa, studenterna på skolan i Milano. Under mötet betonade Ratzel, som har haft olika befattningar inom företaget, att Cartiers anda av excellens måste vara omedelbart igenkännbar i dess produkter, butiker och tjänster, vilket återspeglar den uppmärksamhet på detaljer som är oskiljaktig från lyxens värld.
”På Cartier hyllar vi skönheten, som måste komma till uttryck överallt”, förklarade Rodolphe Ratzel, ”genom skapelser med exklusiv design, raffinerad estetik och skickligt hantverk, men också genom våra försäljningsställen och en autentisk, engagerande kommunikation.” Han hänvisade till den legendariska reklamfilmen L’Odyssée de Cartier, som släpptes för tio år sedan och som markerade en vändpunkt i varumärkets kommunikationsstrategi. ”En berättelse som varade i över tre minuter kunde ha verkat överdriven men visade sig bli en världsomspännande succé. Alla talade om den eftersom den förmedlade en verklig historia och var hisnande vacker. När man väl hade kommit in i sagans universum var det omöjligt att ta sig därifrån.”
”Att följa utvecklingen av det moderna språket är avgörande”, fortsatte Ratzel, ”eftersom det gör det möjligt för oss att använda det med känslighet och undvika trender eller ståndpunkter som visserligen är moderna men som inte verkligen återspeglar vår identitet. Uppdraget att bevara arvet från ett stort modehus är varken enkelt eller lätt; det kräver en enorm kreativ och analytisk dynamik, en förfinad estetisk känsla, öppenhet och en samarbetsanda.”
Studenterna kommer att uppmanas att reflektera över Italiens lyxekosystem för att skräddarsy sina förslag för denna specifika marknad. Det är här de kommer att behöva visa upp sin kreativa talang och strategiska vision. ”När vi öppnar en ny butik förlitar vi oss på bra arkitekter som förstår det lokala sammanhanget; vi vill inte skapa samma kopia varje gång – det skulle vara tråkigt. Hos oss måste det finnas utrymme för upptäckter, överraskningar och nöje.”
Cartiers historia började 1847 med grundaren Louis François Cartier och fortsatte med hans söner Alfred och Louis, som utvidgade varumärkets horisonter genom att utforska olika delar av världen. Deras resa präglas av en djup uppskattning för lokala kulturer som studeras noggrant innan man påbörjar några kommersiella initiativ eller varumärkesinitiativ. Maison blandar sin identitet med kulturarvet i varje stad och land som de samarbetar med, och främjar en harmonisk dialog som respekterar och hyllar dessa unika bakgrunder.
Rodolphe Ratzel avslutade med att uttrycka sig positivt om lyxvarumärkenas framtid. ”Jag är optimistisk; lyxprodukter har en lovande framtid framför sig. Cartier älskar att fira och kommer att fortsätta att följa sina kunder i deras mest uppskattade stunder och se till att de förblir oförglömliga.”