Under årets upplaga av NABA Fashion Show presenterade 30 studenter från campus i Milano totalt 120 kreationer. Dessa valdes ut av en jury bestående av alumner från NABA, journalister, branschpersoner och representanter från modeföretag. Varje kollektion hämtade sin inspiration från årets tema, ”De Rerum Natura”, definierat av Nicoletta Morozzi (Fashion Design Advisor vid NABA) och inspirerat av det didaktiska verket av den romerske poeten och filosofen Titus Lucretius Carus.

Temat hade utformats med syftet att inte begränsa studenternas kreativitet. Det handlade varken om en hyllning till klassicismen eller en återgång till latinska rötter, utan snarare om att uppmuntra till reflektion kring förhållandet mellan dåtid, nutid och framtid – och de stora frågor som mänskligheten har ställt i årtusenden. Frågor som i dag är mer aktuella än någonsin, även i dialog med artificiell intelligens.

De teman som Lucretius behandlade i De Rerum Natura visade sig fortsatt relevanta: jakten på fred, tvivel inför etablerad ordning och människans beroende av det gudomliga, vårt ansvar för det som sker på jorden, behovet av en harmonisk relation till naturen, kärlekens betydelse och medvetenheten om att ingenting är i perfekt balans – eftersom allt är i ständig förändring. Här föddes också viljan att ständigt förnya världen, trots rädslan för döden, tanken som grund för fysisk handling och tron på själens existens.

Just denna vilja att ställa frågor – snarare än att söka definitiva svar – skapade en tydlig koppling mellan dåtidens tänkande och dagens reflektioner. Denna röda tråd knöt även Lucretius samman med samtida frågor kring artificiell intelligens. Trots teknologins avancerade möjligheter visade det sig att vår identitet fortfarande lever i vår förmåga att formulera intelligenta frågor och i det dagliga valet mellan att förlita oss på maskinernas minne eller att värdesätta traditionellt hantverk.

Lucretius valde poesin som medium för att tala om filosofi, vetenskap och sin samtid – ett tänkande som bevarats över två årtusenden. Våra studenter valde i sin tur att uttrycka sig genom mode – ett uttryckssätt som, när det bottnar i personlig känsla och vision, bär samma berättarkraft som poesin. Det är ett uttryck som också vilar på teknik: formgivning, tillskärning, sömnad, kommunikation och organisering – grundläggande handlingar som ger mening och själ åt det vi skapar, och som gör det möjligt att vårda det. På så sätt bidrog studenterna på ett personligt och kreativt sätt till en bättre framtid.